JOM GUNA DOA TAWASSUL UNTUK HENTIKAN COVID 19

Oleh: Ustaz Abdullah Bukhari bin Rahim

Musim wabak sebegini kita boleh usaha jaga keselamatan dengan menjaga jarak selamat dan kebersihan diri. Pun begitu, doa juga berguna untuk menyelamatkan kita. Antara doa terbaik untuk diamalkan adalah DOA TAWASSUL.

Apa maksud Tawassul? Ia adalah usaha berdoa menggunakan PERANTARA. Antara PERANTARA TERBAIK ADALAH BERDOA MENGGUNAKAN NAMA ALLAH:

وَلِلَّهِ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنَى فَادْعُوهُ بِهَا وَذَرُوا الَّذِينَ يُلْحِدُونَ فِي أَسْمَائِهِ سَيُجْزَوْنَ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

Ertinya: Dan Allah punyai nama yang baik (yang mulia), maka serulah (dan berdoalah) kepada-Nya dengan menyebut nama-nama itu, dan pulaukanlah orang yang berpaling daripada kebenaran ketika menggunakan nama-Nya. Mereka akan mendapat balasan mengenai apa yang mereka telah kerjakan (al-A’raf 7:180).

Cara mudah berdoa dengan nama Allah adalah dengan menyesuaikan permohonan kita dengan nama-Nya yang cocok seperti;

“Ya Allah! Tuhan Yang Maha Penyembuh, sembuhkan sakitku!”

“Ya Allah! Yang Maha Berkuasa, selamatkan kami dari kejahatan wabak COVID 19 ini.”

Kita boleh sesuaikan permintaan kita dengan mana-mana nama Allah. Dalam sebuah hadith disebut, Allah punyai 99 nama:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ لِلَّهِ تِسْعَةٌ وَتِسْعُونَ اسْمًا مِائَةٌ إِلَّا وَاحِدًا لَا يَحْفَظُهَا أَحَدٌ إِلَّا دَخَلَ الْجَنَّةَ

Ertinya: Allah mempunyai 99 nama, iaitu seratus kurang satu. Tiada ada orang yang menghafaznya (menjiwai serta menunaikan hak Allah pada semua nama itu) melainkan akan masuk syurga (Sahih al-Bukhari & Muslim).

Lalu timbul soalan, adakah nama Allah hanya 99 itu sahaja? Para ulama mengatakan jumlah nama Allah tidak terbatas hanya pada 99 nama itu sahaja. Hadith di atas seolah menjamin sesiapa yang menghafaz dan menjiwai 99 nama tersebut akan mendapat jaminan syurga. Pun begitu nama Allah sebenarnya infiniti tanpa batasan. Perhatikan doa nabi SAW ini:

عَنِ الْقَاسِمِ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَا أَصَابَ أَحَدًا قَطُّ هَمٌّ وَلَا حَزَنٌ فَقَالَ اللَّهُمَّ إِنِّي عَبْدُكَ وَابْنُ عَبْدِكَ وَابْنُ أَمَتِكَ نَاصِيَتِي بِيَدِكَ مَاضٍ فِيَّ حُكْمُكَ عَدْلٌ فِيَّ قَضَاؤُكَ أَسْأَلُكَ بِكُلِّ اسْمٍ هُوَ لَكَ سَمَّيْتَ بِهِ نَفْسَكَ أَوْ عَلَّمْتَهُ أَحَدًا مِنْ خَلْقِكَ أَوْ أَنْزَلْتَهُ فِي كِتَابِكَ أَوْ اسْتَأْثَرْتَ بِهِ فِي عِلْمِ الْغَيْبِ عِنْدَكَ أَنْ تَجْعَلَ الْقُرْآنَ رَبِيعَ قَلْبِي وَنُورَ صَدْرِي وَجِلَاءَ حُزْنِي وَذَهَابَ هَمِّي إِلَّا أَذْهَبَ اللَّهُ هَمَّهُ وَحُزْنَهُ وَأَبْدَلَهُ مَكَانَهُ فَرَجًا قَالَ فَقِيلَ يَا رَسُولَ اللَّهِ أَلَا نَتَعَلَّمُهَا فَقَالَ بَلَى يَنْبَغِي لِمَنْ سَمِعَهَا أَنْ يَتَعَلَّمَهَا

Ertinya: Rasulullah SAW bersabda – Sesiapa sahaja ditimpa resah atau sedih yang berdoa dengan doa ini, akan dihapuskan Allah resah dan sedihnya. Kemudian resah dan sedih itu diganti dengan kesenangan. (Doa itu adalah) “Ya Allah! Sesungguhnya aku ini hamba-Mu, anak hamba-Mu (lelaki dan perempuan), ubun-ubunku mutlak pada tangan-Mu, tetap padaku hukum-Mu, adil padaku ketentuan-Mu. Aku mohon dengan semua nama yang Engkau miliki, sama ada yang Engkau namakan sendiri untuk diri-Mu, atau (nama-Mu) yang Engkau pernah ajarkan kepada mana-mana makhluk-Mu, atau (nama-Mu) yang pernah Engkau turunkan dalam kitab-Mu, atau yang Hanya Engkau ketahui dalam ilmu ghaib di sisi-Mu, (aku mohon dengan semua itu) agar Engkau menjadikan al-Quran sebagai penghibur hatiku, sinar bagi hati jantungku, penghilang kesedihanku dan penghapus kesusahanku. Para sahabat lalu bertanya – Wahai Rasulullah! Adakah kami perlu pelajarinya? Baginda menjawab: “Ya! Setiap orang yang mendengarnya memang patut mempelajarinya” (Musnad Ahmad).

Doa ini lebih khusus menjadikan al-Quran sebagai ubat jiwa. Alhamdulillah! Sejak bertahun saya amal doa ini, jiwa saya lebih tenang dan kurang stress. Saya yakin sepenuh hati ia bersebab daripada doa ini yang TERANGKUM PADANYA KAEDAH TAWASSUL DENGAN NAMA ALLAH DAN MENUMPANG KEHEBATAN AL-QURAN.

Apa tunggu lagi? Ayuh kita hafaz doa ini dan amalkan semasa kegawatan wabak ini.

91060222_10216785329370959_687129715785334784_o

Comments are Closed