Ustaz Dr. Zaharuddin Abd Rahman; Penjelasan Mengenai Mengejar Gandaan Pahala Ditawar di Musim Ramadhan.

lelak mengai

SOALAN : Salahkah mereka tiba-tiba ringan beribadah di bulan Ramadhan kerana ingin mengejar gandaan pahala yang ditawar di musim Ramadhan?

JAWAPAN SAYA : TIDAK SALAH, malah jika benarlah ia salah, mengapa pula Allah dan RasulNya menawarkannya kepada manusia perkara yang salah utuk dikejari? Ia juga TIDAK SALAH kerana pahala itu adalah ghaib sifatnya yang berupa lembaran keredhaan Allah swt dan bukannya bersifat material duniawi. Ini sama halnya seperti beribadah kerana mengejar syurga Allah. Justeru, mengejarnya beerti manusia sangat responsif, sangat mengambil berat dan sekaligus mengagungkan Allah swt itu sendiri dan seluruh tawaranNya.

Ia juga BUKAN syirik, kerana pahala itu adalah hal yang TIDAK terpisah dari Allah swt, redha dan rahmatNya.Ia juga TIDAK bercanggah dengan definisi keikhlasan dalam beribadat, ikhlas beramal adalah hanya untuk Allah swt, beramal untuk meraih pahala yang disediakan Allah juga sebahagian dari definisi tersebut. Cuma ia mungkin jika dilihat dari sudut Tasauf, ia dari jenis ibadah yang sederhana kualiti dan bukan yang tinggi sahaja.

Hasilnya, jika manusia amat ghairah dan berminat beribadah kerana pahala walaupun hanya di bulan ini kalau itulah sahaja yang termampu dek mereka asalkan mereka tidak meninggalkan yang wajib. Namun demikian, mereka sepatutnya membuat yang lebih baik dari itu dengan meneruskannya di luar Ramadhan sebagai tanda berjayanya proses pendidikan Ramadhannya.

Sifat keinginan kepada pahala di waktu puasa ini dinyatakan dalam hadis popular :-
من صام رمضان إيمانا واحتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه
Ertinya : Barangsiapa yang berpuasa Ramadhan dalam keadaan penuh keimanan dan “ihtisab” , maka akan diampunkan baginya dosanya yang terdahulu” ( Riwayat Al-Bukhari, no 38, 1/22)

Apakah erti ihtisab?

Al-Hafidz Ibn Hajar memetik takrifan yang diberikan oleh Imam Al-Khattabi iaitu :-
احتسابا أي عزيمة وهو أن يصومه على معنى الرغبة في ثوابه
Ertinya : Ihtisab ertinya satu keinginan kuat iaitu dia berpuasa dalam rasa keinginan kuat untuk memperolehi pahalanya. (Fath Al-Bari, 4/110)

Pengertian yang serupa boleh dilihat dalam kitab ‘Aunul Ma’bud Syarah Sunan Abi Daud (2/190)

Selain itu, ihtisab juga membawa erti ikhlas untuk Allah swt dan mengkehendaki redhanya. (Syarah Sohih Muslim, An-Nawawi, 6/39 ; ‘Umdatul Qari, 1/226)

Malah jikalau keinginan beroleh pahala itu ditegah, maka apa gunanya Allah SWT menawarkannya dan sudah tentu Nabi s.a.w tidak akan kerap mengulang-ulangkan perihal ganjaran pahala kepada para sahabat dan Umat Islam. Semua tawaran dan tarikan pahala ini boleh dilihat terlalu banyak dalam pelbagai ayat dan hadis dalam pelbagai jenis keadaan. Contohnya rujuk Surah al-Nisa ayat 74, 95, 126 ; Surah al-Fath : ayat 10, 29 dan banyak lagi.

Sifat manusia yang normal memang sukakan ganjaran, bezanya bagi seorang insan soleh, yang beriman lagi bertaqwa mereka sukakan ganjaran pahala dan syurga serta keredhaanNya. Namun janganlah sehingga menolak pahala kerana inginkan keredhaan, hal ini kerap dinisbahkan kepada tokoh Sufi Rabi’ul Adawiyah, namun saya tidak pasti kesohihan menisbahkan kata-kata sebegini kepadanya. Sekali lagi, pahala itu juga sebahagian dari keredhaan Allah swt, maka mengapa ingin dipisahkan?.

INGIN PAHALA JUGA ADALAH PROSES PENDIDIKAN

Selain itu, pahala adalah sesuatu ganjaran yang bersifat spiritual dan tiada kelihatan sama sekali. Oleh itu, sesiapa yang bermotivasi untuk bersedeqah, solat, doa, membaca Al-Quran dan lain-lain ibadah kerana inginkan pahala yang disebutkan Allah dan RasulNya, itulah satu jenis pendidikan spiritual yang juga amat dituntut.

Bukan semua orang terangsang dengan gandaan pahala di bulan Ramadhan, hakikatnya lebih ramai yang tertarik dengan ganjaran duit dan kebendaan berbanding pahala yang tidak kelihatan itu.

Amat jelas, individu yang beribadah berkali ganda di bulan ini kerana pahala, sedang menjalani proses pendidikan yang dikehendaki Islam, iaitu memantapkan keimannnya kepada Allah, hari akhirat serta menyakini bergunanya ‘matawang’ pahala di alam selepas mati. Itu sepatutnya di puji dan bukan diulas seolah-olah satu kesalahan untuk mendapat pahala. Bukan mudah untuk membuat seseorang tertarik dengan pahala.

Kesimpulan, soal pahala adalah soal besar, jangan dianggap kecil sehingga dipersoal “apakah sekadar pahala?”. Dengan pahala, mungkin kemampuan untuk terus beristiqamah akan menjelma. Justeru beramal untuk pahala tidak salah, cuma jika sesiapa ingin beramal bukan kerana pahala tetapi kerana redha Allah swt semata-mata.. itu mungkin lebih tinggi kedudukannya, cuma terserah kepada Allah swt menentukan dan menilai tahap keikhlasan sebenarnya manusia.




Comments are Closed